Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Tai jutsu

Što je to?

Tai jutsu je tradicionalna japanska ratnička vještina s tisućljetnom poviješću, a bila je osnova znanja i umijeća drevnih samuraja i ninji. Osnovna značajka ovog načina borbe je uporaba cijelog tijela kod izvođenja tehnika (tai-tijelo, jutsu-vještina), te izvanredno razvijanje osjećaja slobode u kretanju i borenju. S obzirom da se radi o vještini za koju nije potrebna velika fizička snaga, idealna je kao samoobrambena vještina za sve uzraste, žene i muškarce, osobito za djecu i starije osobe.

Ninpo Taijutsu uključuje organiziranu i sistematiziranu metodu kretanja tijela, raznih tehnika disanja i meditacije, fizičke spreme, anatomije tijela, tako da nam kroz učenje vještine daje uvid u opće funkcioniranje našeg tijela u različitim situacijama.

U suštini se vještina ponajprije odnosi na pojam samoobrane. Ovdje spominjući samoobranu ne podrazumijevamo samo obranu našeg fizičkog tijela od nekakve realne opasnosti po život ili zdravlje, nego i samoobranu u smislu obrane našeg uma i duha kao neodvojivog dijela našeg sveukupnog bića.

Vještine se sastoji od više međusobno povezanih i neodvojivih dijelova te je možemo podijeliti na:

 1. Fizička priprema - odnosi se na učenje raznih tehnika kretanja, kolutanja, padova koji su preduvjet uspješnog savladavanja ostalih, aspekata vještine
 2. Psihička priprema - podrazumijeva razne vrste meditacije, tehnike disanja i opuštanja, a sve u cilju postizanja bolje koncentracije i uravnoteženosti tijela, uma i duha, što se pokazalo kao uspješna borba protiv nagomilanog stresa suvremenog načina života
 3. Goloruka borba - odnosi se na učenje raznih udaračkih tehnika i raznih načina izvođenja poluga, bacanja i gušenja u cilju samoobrane
 4. Borba s oružjem - u svom radu učimo se koristiti raznim tradicionalnim i suvremenim oružjima, prvenstveno radi upoznavanja sebe i svojih mogućnosti i kao poveznicu s tradicionalnim porijeklom vještine

Pored toga vrlo je važno napomenuti da Ninpo Taijutsu nije sport nego borilačka ili drugim riječima, ratnička vještina, koja je nastala iz potrebe za preživljavanjem, pa je tako i sama preživjela tisuće godina prilagođavajući se kroz novonastale uvjete i situacije. Upravo zbog svoje prilagođavajuće prirode vještina je uspješno odoljela zubu vremena sve do današnjih dana kada se podučava na moderan način prilagođen suvremenom načinu života čovjeka istovremeno ne zaboravljajući dugu i bogatu tradiciju iz koje je iznjedrila.

Za razliku od modernih stilova borbe, koji su u početku za cilj imali samoobranu a pretvorili su se u sport pa se kao takve vježbaju čisto za zadovoljstvo pobjeđivanja u natjecanjima, tradicionalne vještine su se kroz vrijeme koristile za preživljavanje ili drugim riječima očuvanje života.

Osnovni principi Ninpo Taijutsu-a proizašli su iz poznavanja i priznavanja prirode, jer poznavajući prirodu oko nas prihvaćamo sebe, odnosno upoznajemo vlastitu prirodu. Kroz taj proces upoznavanja samoga sebe s vremenom postajemo bolje osobe, bolji ljudi. Istinska vještina, upoznajući nas s prirodnim procesima oko nas i u nama, razvija se zajedno sa etikom, filozofijom i duhovnošću bez ikakve povezanosti sa sportom. Sve je to u suštini povezano s uspostavom mira, ljubavi, slobode i kvalitetnijeg života kao glavnim ciljem.

Izvor: city-ryu.com
Tai jutsu
Postani Premium


Ukupno rekreacijskih centara: 5
Ukupno lokacija: 6

Ova disciplina je zastupljena
u ukupno 3 grada


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. Svjetski dan Tai chi chuana i chi kunga
 2. Novosti iz Medosporta
 3. #yogazamene niz
 4. "Nordic walking – healthy living"
 5. Baci oko na Čačkalicu!
 6. Sretna Nova 2019!
 7. Sretan i blagoslovljen Božić!
 8. Zimski dječji kamp Medosport
 9. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 10. Sportske povrede