Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Street workout

Što je to?

Street Workout je sport koji podrazumijeva treniranje sa težinom vlastitog tijela, a kombinira tehnike gimnastike, akrobatike, atletike, parkoura, hip-hopa, calistenike. Upravo kombiniranje različitih tehnika vježbanja, čini street workout iznimno efikasnim  u razvoju snage, kondicije, agilnosti, rezultati su vidljivi u vrlo kratkom vremenu, razvija muskulaturu cijelog tijela, te promovira zdrav životni stil.

Neki od najpopularnijih elemenata su Pull-ups, Chin-ups, Push-ups, Dips, Muscle-Ups, Sit-Ups, Crunches, Squats, Front Lever, Back Lever, Human Flag, Planche...

Street workout se javlja 90-ih godina 20. stoljeća u Rusiji, Ukraini, SAD-u kao rezultat subkulture vježbanja na ulici, u parkovima i igralištima, a vježbe se izvode na  pull up bar-u, dip bar-u, monkey bar-u. U nedostatku istih, mnogi vježbaći koriste lampe, ograde, mostove, klupice...te na taj način šire ideju vježbanja bilo gdje, bilo kada.
S obzirom da se treninzi odvijaju na javnim površinama, na takvim „javnim treninzima“ našlo se rekreativaca, ali i profesionalnih sportaša koji su kroz street workout željeli poraditi na svojoj snazi i agilnosti za svoj sport. Komunikacije između profesionalnih sportaša dovodi do izmjene sportskih znanja i iskustava, a sva ta iskustva inkorporirala su se u street workout, te se on pretvara u fuziju različitih sportskih tehnika. Uzimanje najboljeg iz svakog sporta čini street workout toliko efikasnim.
Zbog svoje iznimne efikasnosti  i zanimljivosti  stvara se sve veći interes za ovim oblikom sporta, te se street workout ubrzo počinje širiti izvan granica zemalja začetnica na ostatak svijeta. Daljnji razvoj street workouta bilježi i sve veću maštovitost od strane vježbača, te neki od njih znatno unaprijeđuju svoju izvedbu u odnosu na izvođenje samo ruskih zgibova, pa se  javlja niz novih elemenata, fizički iznimno zahtjevnih što ovaj sport i čini tako atraktivnim. Uvođenje glazbe u trening, dovodi do razvoja iz freestyle izvedbe u kojoj vježbači uz glazbu izvode koreografiju na šipci. Takav način izvedbe otvara prostor svakom vježbaču za maštovitost i izražavanje svoje osobnosti.

Street workout kontinuirano bilježi porast svjetske popularnosti kao sport, ali i kao društveni pokret. Iako po svojoj  prirodi sport, u sebi nosi i društvenu komponentu. Zahvaljujući eksponencijalnoj brzini širenja, street workout prerasta u globalni pokret, i ono što mu je zajedničko u svim državama svijeta u kojima se prakticira je da predstavlja odličnu platformu za micanje mladih ljudi sa ulice i usmjeravanje mladih ka zdravom životu.
2011. godine u Rigi je osnovan World Street Workout and Calisthenics Federation (WSWCF), organizacija koja za cilj ima okupljanje nacionalnih street workout organizacija cijelog svijeta i koordiniranje njihovih aktivnosti, te poticanje širenja street workout-a kao sporta i kao pokreta, te poticanje izgradnje parkova na svjetskoj razini. WSWF službeni je organizator Svjetskog prvenstva u street workout-u, a prvo prvenstvo održano je 2011. godine u Latviji.
Stoga je WSWCF kao i ostale nacionalne organizacije iznimno  društveno aktivan, spaja različite nacije, manjine, socijalne i etničke grupe, nemočne, te kontinuirano poboljšava društvenu integraciju svih različitosti.

STREET WORKOUT U HRVATSKOJ

Organizirani street workout u Zagrebu i Hrvatskoj pojavio se 2010. godine  s malom skupinom sportaša i rekreativaca u vježbačkom parku na Sveticama, u sklopu tamošnjeg sportskog centra, koji su počeli izvoditi naprednije elemente od običnih zgibova, a neki su svojom kreativnošću i željom da se izraze kroz pokret sami počeli napredovati u gimnastičkim i akrobatskim elementima.

Na Sveticama je osnovana i prva street workout organizacija u Hrvatskoj, Svetice Workout, a promocija putem društvenih mreža privukla je mnoge nove sportaše i rekreativce te od tada street workout bilježi svoj iznimno brzi rast. Od 2010. pa do danas street workout se razgranao na 27 organizacija u svim većim gradovima.
U jesen 2011. organizirano je i prvo street workout prvenstvo Hrvatske, na kojem je prvo mjesto osvojio Petar Bruno Basić, te predstavljao Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u Latviji sa osvojenim odličnim 14. mjestom. Sljedeće godine, 2012., Petar Hrvatsku ponovno predstavlja na svjetskom prvenstvu kao vice prvak, te osvaja 13. mjesto, čime dobiva status svjetski najbolje rangiranog street workoutera u regiji.
U Zagrebu je krajem 2012. godine registriran Hrvatski street workout savez, zadužen za razvoj i promociju street workouta na razini cijele Hrvatske. Cilj Saveza je međusobno povezivanje i pomaganje lokalnih organizacija, edukacija, organizacija javnih prezentacija, međunarodnih i domaćih natjecanja te gradnja javnih street workout parkova.

Street workout u Zagrebu danas je toliko razvijen da gotovo u svakom kvartu postoji barem jedna vježbačka ekipa. One se većinom snalaze na improviziranim konstrukcijama jer pravih vježbačkih parkova u cijelom gradu ima samo četiri: Svetice, Jarun, Kušlanova i Trnovčica. Što se tiče opremljenosti, osim Kušlanove, parkovi su dotrajali jer su građeni 1980-ih godina. Parka koji bi zadovoljavao svjetske street workout standarde u Hrvatskoj još nema. Razvoj u drugim gradovima bio je sporiji prvenstveno iz infrastrukturalnih razloga, tj. nedostatka vježbačkih parkova. S vremenom su se razvile lokalne organizacije, a osim u Zagrebu,street workout je vrlo razvijen i u Osijeku, Puli i Čakovcu - ostali veliki gradovi imaju kvalitetan potencijal, ali daljnji razvoj sprječava nepostojanje vježbačkih parkova.

O popularnosti street workouta u Hrvatskoj govori i činjenica da je u listopadu 2013. godine u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića održan Street Workout World Cup, koji se sastojao od osam natjecanja po cijelom svijetu (New York, Taipei, Madrid, Moskva...)., a događaj je popratio i Eurosport TV.

Street workout
 • Il Teatro fitness studio
 • Postani Premium


Ukupno rekreacijskih centara: 10
Ukupno lokacija: 11

Ova disciplina je zastupljena
u ukupno 5 gradova


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. Svjetski dan Tai chi chuana i chi kunga
 2. Novosti iz Medosporta
 3. #yogazamene niz
 4. "Nordic walking – healthy living"
 5. Baci oko na Čačkalicu!
 6. Sretna Nova 2019!
 7. Sretan i blagoslovljen Božić!
 8. Zimski dječji kamp Medosport
 9. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 10. Sportske povrede