Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Hapkido

Što je to?

Hapkido je moderna korejska borilačka vještina koja datira iz sredine 20. stoljeća, a osnivač modernog hapkidoa je korejski majstor Choi Yong Sool. U direktnom prijevodu sa korejskog jezika njegov naziv je “vještina usklađene snage”. Hapkido je put fizičke i mentalne koordinacije. Svaka kretnja zahtjeva koordiniranost tijela, te redovito vježbanje kako bi se održala ta koordinacija.

Četrdesetih godina dvadesetog stoljeća Choi Yong Sool vraća se iz Japana gdje je spletom okolnosti učio japansku borilačku vjestinu Daito Ryu Aiki Ju Jutsu. Nakon povratka u Koreju stvara sam svoj sistem borilačke vještine nazvan HAP KI DO. U to doba hapkido je bio vrlo sličan današnjem aikidu, no pedesetih godina učenik starog majstora Choi Yong Soola Ji Han Jae, koji je prije hapkidoa trenirao korejsku vještinu tae kyon, u hapkido uvodi blokade i udarce rukama i nogama, te tako od hapkidoa čini najkompleksniju vještinu.

Danas se hapkido tehnika sastoji od :

 • poluga i ključeva na zglobovima
 • bacanja
 • hvatanja
 • gušenja
 • čišćenja i rušenja
 • kružnih blokova
 • udaraca rukama i nogama
 • blokova
 • pritisaka na bolne točke i štipanja
 • padova
 • tehnike s tradicionalnim oružjem
 • meditacije i disanja.

Svaka vrsta nabrojene skupine razdjeljena je u napadačke i obrambene tehnike. Tehnike se izvode u različitim situacijama - stojeći, sjedeći, u skoku, ležeći, itd. Kombinacija navedenih tehnika zaokruženi je sistem samoobrane u svakoj realnoj situaciji. Vježbajući hapkido dobivate više od same sposobnosti samoobrane. Postoji mnogo više dodatnih stvari u treniranju hapkidoa. Najvažnije je dobro zdravlje koje se postiže redovitim treningom i vježbanjem, te disciplina i koncentracija koje su potrebne u treningu za savladavanje tehnika tako i svakodnevnom životu.

Cijela vještina hapkidoa je temeljena na kružnim kretnjama, te centralnoj liniji tijela. Svi kretnje su prirodne, te obuhvaćaju prirodne zakone fizike i biomehanike. Koreanci povezuju te kretnje sa definicijom vode; kretnje su tekuće poput rijeke, a razorne poput vala. U svim tehnikama se pojavljuju se odnosi Uma i Yonga (Yina i Yanga), mekog i tvrdog. UM su meke, kružne kretnje, a YONG tvrde, pravocrtne kretnje. Kružne kretnje primjenjuju se u padovima, polugama, bacanjima, čišćenjima; a pravocrtne kod blokada i udaraca rukama i nogama. Opis tehnika može se usporediti s nekim drugim vještinama tako da su poluge i ključevi vrlo slični onima u aikidu, udarci nogama i rukama, te blokovi taekwondo tehnikama, tehnike bacanja judo bacanjima, a hvatanja i izvlačenja tehnikama ju jutsua. Sve to čini hapkido najdjelotvornijim sistemom vježbanja.
Vrlo bitan oblik treninga je mentalni trening, te unutarnji oblik treninga kao što je disanje. Na taj način čovjek je u mogućnosti maksimalno iskoristiti svoju unutarnju energiju ili snagu koju na istoku zovu Ki ili Chi. Te vježbe nazivaju se “Dan Jom”, te meditacija “Muk sang ha da”. Osim ovih vrijednosti hapkido razvija i moralne kvalitete vjezbača kroz devet zakona ponašanja i života unutar hapkido treninga:

 1. čovječnost
 2. učtivost
 3. povjerenje i prijateljstvo
 4. dobrota (velikodušnost)
 5. vjernost
 6. čast
 7. znanje
 8. hrabrost
 9. razboritost.     

Ponašanje po ovim pravilima koje je uveo Choi Yong Sool smješta nas u svijesne i odgovorne članove modernog društva. Ujedno nas takav trening uvodi u nauku borilačkih vještina umjesto površinskog treninga kao sto je to kod treninga borilačkih sportova.

Izvor: hapkido.hr
Hapkido


Ukupno rekreacijskih centara: 4
Ukupno lokacija: 4

Ova disciplina je zastupljena
u ukupno 2 grada


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. Svjetski dan Tai chi chuana i chi kunga
 2. Novosti iz Medosporta
 3. #yogazamene niz
 4. "Nordic walking – healthy living"
 5. Baci oko na Čačkalicu!
 6. Sretna Nova 2019!
 7. Sretan i blagoslovljen Božić!
 8. Zimski dječji kamp Medosport
 9. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 10. Sportske povrede