Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Magazin


Kyudo trening

piše: Denis Štefok | prije više od 7 godina

Kyudo trening

Kyudo se za sad može učiti u Zagrebu, Zadru i Gospiću. Osoba koja je zainteresirana može se javiti voditeljima udruga kako bi dobila  informacije gdje se i u koje vrijeme odvijaju te što je sve potrebno za kyudo treninge.

Sve informacije vezane za prakticiranje ove vještine možete dobiti na stranicama www.kyudo.hr i www.kyudo-hrvatska.hr.

U Kyudo društvu Zagreb za sad ne postoje određeni termini za početnike već se osoba koja je zainteresirana priključuje treninzima postojeće grupe i radi 1 na 1 sa instruktorom.

Za početak se interesent upoznaje sa hodanjem u kyudu, načinom držanja, spuštanja u poziciju kize i seize (sjedenja na potkoljenicama i na petama), etikom ophođenja i ponašanja u dojo-u te se upoznaje sa opremom i odjećom koju će koristiti na treninzima.

Kiza        seiza

Početnik počinje sa gomuyumi-em, to je trenažni luk koji izgleda kao praćka. Sa gomuyumiem početnik stječe prva praktična znanja i uči Hassetsu. Držanje tijela, disanje, stav i kako se zateže i ispucava luk. U terminu 2x tjedno početnik se bavi gomuyumi-em mjesec dana ili dok  ne usavrši hassetsu dovoljno dobro i da mu pokreti uđu u rutinu.

Gomujumi

Nakon mjesec dana vježbanja sa gomuyumi-em, početnik prelazi na rad sa pravim lukom i puca u trenažnu metu (makiwaru) na distancu od dva metra.

Makiwara

Zatezanje luka se vrši samo do lica, a strijela se pušta otvaranjem desne ruke. Tijekom mjesec dana izmjenjuje se rad na luku ispred makiware i rada sa gomuyumi-em. Do kraja drugog mjeseca, ako je rad s lukom ispred makiware postao siguran, radi se daljnje vježbanje ispucavanja strijele sa punim zatezanjem luka i pravilnim ispucavanjem strijele. Početnika se korigira u graškama u ispucavanju u radu i osvještavaju o greškama koje ne može vidjeti subjektivno. Nakon mjesec dana rada na kratkoj distanci početnik može krenuti na ispucavanje luka na dužoj distanci od dva metra (4 metra).

Makiwara

Nakon tri mjeseca rada početnik može odlučiti da li želi pristupiti kao punopravni član. Daljnjim radom aktivan član upoznaje sve ostale informacije o kyudu,  formi pucanja za polaganje, načinima pucanja, procedurama, povijesti i ostale ceremonije u kyudu.

Nakon usavršavanja osnova, aktivan član nastavlja sa usavršavanje vještine. Na svakom treningu se obrađuje određena cjelina iz kyuda, prenose se nove informacije sa seminara, vrše korekcije kod ispucavanja.

Kyudo seminar

Nastoji se otići na što više seminara (u Hrvatskoj ili inozemstvu), nastojati se pristupiti polaganju za učenički stupanj (Kyu) ili majstorski stupanj (Dan). Postoji mogućnost odlaska na natjecanje, gdje se razmjenjuju iskustva s drugim osobama koje se bave kyudom kao vještinom.

Kyudo seminar

Kyudo seminar

Tipičan trening kyuda

Osobe koje treniraju kyudo dolaze minimalno 20 minuta prije samog početka treninga. Ostave svoju opremu u kyudojo-u, zategnu luk, ostave rukavicu na mjesto gdje će lako moći doći do nje. Presvlači se u odjeću i obuću za vježbanje nakon čega se odlazi pomoći počistiti kyudojo, pomoći oko namještanja meta (azuchi) i postavljanja makiwara. Prije početka treninga članovi se poredaju u red po pet osoba, iza kojih se, od najvećih stupnjeva prema najnižim i zajedno sa glavnim instruktorom, radi poklon ispred kamize.
Kamiza je je mjesto gdje je u staro vrijeme prakticiranja bio hram posvećen božanstvu zaštitniku kyudojo-a. Danas je to mjesto rezervirano za suce, majstore i uvažene gledatelje.

Nakon poklona može se odmah pristupiti ispucavanju prve runde od 12 strijela. Preporuča se malo zagrijati da se odrade samostalno neke vježbe istezanja.

Kyudo trening

Može se zategnuti luk na prazno (ispucavanje luka bez strijele je strogo zabranjeno zbog mogućnosti oštećivanja opreme), ispucati par strijela na makiwaru sa distance od dva metra. Nakon prve serije od 12 strijela radi se plan vježbanja; da li će to biti ceremonija za polaganje, korektura procedura pucanja, rad u kimonu ili pripreme za neko natjecanje. Tijekom jednog treninga od dva sata može se ispucati između 24 do 48 strijela (ovisno o vrsti treninga). Na seminaru se može ispucati između 50-100 strijela ako seminar traje 8 sati.

Kyudo trening

Nakon svake serije od 12 strijela može se napraviti kratka pauza od pet do 10 minuta. Na taj način se izbjegava automatizam i neka vrsta negativne rutine. Kad završi trening opet se članovi poredaju ispred kamize i poklone, tada je trening završen i ponovo se čisti kyudojo, posprema se oprema i uređuje azuchi.

Kyudo trening

Valja napomenuti, kao i u svakom dojo-u gdje se prakticira neka vještina, postoji dojo etiketa koja se mora poštivati. Prilikom svakog ulaska i izlaska u dojo radi se poklon prema dojo-u. Do dojo-a se ulazi u japankama, a u sam dojo se može ući bos ili u tabi papučama (platnene papuče za dojo).

Korekciju vrši glavni instruktor ili najstarija osoba po stažu. Zabranjeno je diranje i korištenje tuđe opreme bez dopuštenja (čak i majstor mora zamoliti učenika ako želi ispitati njegovu opremu). Odjeća i obuća moraju biti čisti, nema glasnog pričanja i smijanja za vrijeme treninga. Glazba nije dopuštena, a kod vraćanja strijela sa strelišta, rukavica ili muneate( štitnik za grudi kod žena) ne smiju biti na osobi. Prije i poslije dobivanja instrukcija od majstora, radi se poklon kao zahvala za savjet ili korekciju. Ovo su samo neka pravila ponašanja u dojo-u.

Ozljede na treningu su moguće većinom zbog nepažnje i nekoncentriranosti same osobe koja prakticira kyudo. Najčešće ozljede su masnice na podlaktici lijeve ruke ako se ne radi dobro hanare (otpuštanje strijele gdje lijeva ruka mora raditi okretanje po okomitoj osi). Ako se ne okrene pravilno luk, struna će zakačiti podlakticu na putu prema luku (ovisno koje je težine ispucavanje, stvarno je neugodno kad vas pogodi struna od npr. 12 kg zatežne snage).

Rijetke su ozljede lica gdje struna zna zakačit lice ako se struna pušta iz rukavice i ne okrene se luk (zadnji položaj strune je točno iza desnog uha). U praksi se spominjalo da je bilo i ozljeda propucavanja lijeve šake u predjelu palca, ali to su vrlo rijetki slučajevi i problem je u nepravilnom zatezanju luka gdje se može dovesti vrh strijele na samu šaku.

Većina ovih ozljeda se izbjegava jer sama metodika učenja i osvještavanja osobe koja prakticira kyudo pomaže da do neželjenih posljedica ne dolazi. Ljudi zaboravljaju da je luk i strijela oružje i nemaju svjesnost o tome da se mogu povrijediti ili nesmotreno povrijediti drugoga.
U nekim zemljama Europe se za luk mora imati i dozvola za korištenje.

 

O autoru:

Denis Štefok rođen u Zagrebu, nakon srednje škole ne upisuje fakultet već stječe iskustvo kroz rad na raznim poslovima. Krajem 90-tih počinje se baviti informatikom, što mu omogućuje kroz internet boljem pristupanju podataka o istočnjačkim vještinama i filozofiji.

Zaljubljenik u istočnjačke vještine i filozofiju, okušao se u Te Kwon Do-u u školskim danima ali nije ustrajao u tome. 2003. godine pristupa vježbanju aikida u Aikido društvu Zagreb, gdje danas ima status pomoćnog instruktora. Kroz aikido otkriva i ostale japanske vještine (iaido, sojutsu), te uz dogovor kolega sa aikida odlazi na prvi seminar Kyuda u 10. mjesecu 2007. gdje upoznaje majstora kyuda 6. Dan Kyushi Feliksa Hoffa. Uz njegovu potporu i povjerenje radi na širenja kyuda u Hrvatskoj.
Aikidom se bavi osam godina, a Kyudom četiri godine. Cilj mu je omogućiti svim zainteresiranima mogućnost vježbanja Kyuda, te daljnje usavršavanje vještina kojima se bavi i prakticiranjem nekih novih vještina.
Predsjednik je Kyudo društva Zagreb, a sve informacije o klubu, kyudo vještini i treninzima, možete doznati putem maila info@kyudo.hr+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. "Nordic walking – healthy living"
 2. Baci oko na Čačkalicu!
 3. Sretna Nova 2019!
 4. Sretan i blagoslovljen Božić!
 5. Zimski dječji kamp Medosport
 6. Redovno tjelesno vježbanje
 7. #yogazamene niz
 8. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 9. Sportske povrede
 10. Besplatni ljetni programi 2018.