Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Magazin


Kyudo oprema i oružje

piše: Denis Štefok | prije više od 7 godina

Kyudo oprema i oružje

Kyudo može trenirati svatko tko može zategnuti luk ili gomuyumi bez zdravstvenih poteškoća. Mogu trenirati i djeca, uglavnom srednjoškolci, uz posebni program i stručno vodstvo. Puno je ljudi koji prakticiraju kyudo poradi sporta, neki poradi same vještine, neki poradi zabave, a neki traže mističnost i meditaciju kroz samo vještinu.

Kyudo je vještina strpljena i istraživanje samog sebe. Osoba treba upoznati samoga sebe, i to činiti svaki put kada ispucava strijelu. Kyudo poslovica kaže „Jedna strijela, jedan život“ što se može prevesti da svaka strijela ima svoj život i svako ispucavanje strijele nije isto i identično. U samom čovjeku se odvija milijun procesa, iskustava, misli, osjećaja, emocija. Možda strijelac izgleda mirno kao površina vode, ali ako pogleda ispod površine vidjet će da uvijek ima nekih strujanja i vrtloženja.

Kyudo je vještina mentalnog treninga, jako se puno diše dijafragmom i samim tim disanjem čovjek se smiruje, harmonizira um, tijelo, luk i strijelu zajedno sa okolinom te nastoji osvijestiti svaki trenutak. Zatezanje luka daje dobar tonus prsnih i leđnih mišića, smiruje um i uravnotežuje čovjeka.

Citat u jedno poznatoj kyudo knjizi je da su pitali početnika zašto trenira kyudo, a on bi odgovorio da vježba jer je to super ratnička vještina Japana. Kad bi pitali nekog tko prakticira kyudo pet ili 10 godina rekao bi poradi ceremonije, procedure, ispucavanja strijele, puno tehničkih detalja i terminologije. Kad bi pitali majstora koji to radi 30 godina, čak i više, odgovor bi bio jednostavan „Ne znam“.

Motiva i puteva je puno, svako bira svoj put, put luka.

Oprema za kyudo

Svaka osoba koja prakticira kyudo ima kyudo odjeću koja se sastoji od:

 • Kyudogi – gornji dio kyudo odjeće bijele boje, kratkih rukava i dužine malo više iznad koljena. Muški kyudogi zna imati i rupe ispod pazuha poradi bolje respiracije.

U zimskim periodima i ako se radi na poluotvoremom može se nositi nešto toplija odjeća (dolčevita, deblja majica dugih rukava), ali mora biti pripijena uz ruke da ne zaklanja pogled prema meti ili smeta kod ispucavanja.

 • Obi – pojas crne  ili neke tamnije boje, šaren ali ne previše uočljiv. Muški je širok osam  dok je ženski kraći cca šest centimetara. Obi dolazi na kyudogi.
 • Hakama – japanske jahačke hlače. Hakama je postala dio japanske nošnje i koristi se u dosta borilačkih vještina kao dio obuće (kendo, aikido, sojutsu, iaido). Na hakami se nalazi sedam faldi (pregibi zašiveni s gornje strane), koje predstavljaju sedam vrlina ratnika kojima mora težiti.

Gi –ispravna odluka, stav, istina
Yuuki – junačka hrabrost
Jin – univerzalna ljubav, milosrđe, suosjećanje
Rei – ljubaznost, moralnost
Makoto – iskrenost, istinoljublje
Meiyo – čast, slava
Chuugi – odanost, predanost

Hakame su crne boje i samo majstori nose druge nijanse koje ne smiju biti žarkih, već su to tamnije i zgasite boje.

 • Tabi – platnene papuče sa zasebnim palcem. Bijele su boje i koriste se za hodanje tj. klizanje po parketu. U kyudu kod hodanja se ne smiju dizati pete ni stopala sa poda pa poradi boljeg pomicanja stopala po parketu i sličnim materijalima se koriste tabi kako bi hodanje bilo bez mučenja ili dizanja stopala.
 • Muneate – štitnik za prsa. Većinom ga koriste žene kako bi zaštitile prsni koš od povreda strune koja prolazi ispred prsiju. To je osjetljiv dio svake žene i osoba ne može pristupiti ispucavanju strijele bez takve opreme. Muneate mogu koristiti i muškarci ako su u civilnoj odjeći (tankoj majci ili nekom debljem puloveru), poradi mogućnosti oštečivanja odjeće i neugodnog udaranja strune po prsima (u slučaju tanke ljetne majice).
 • Kimono –  set potkošulje dugih i širokih rukava i gornje verzije te potkošulje. Unutarnji dio je bijele, a vanjski crne boje. Koristi se u ceremonijalnim prigodama i prilikom polaganja za visoke majstorske/instruktorske stupnjeve (od 5. Dan-a naviše).

Kod ispucavanja strijele, prije samog čina, muškarci skidaju lijevi rukav kimona kako im ne bi smetao, dok žene povezuju svoj kimono (rukave kimona ispod pazuha ) sa dugačkom uskom trakom (tasuki) bijele boje dužine 2,5 m.

Kyudo seminar

Kyudo oružje

Yumi – japanski asimetrični luk koji varira od osobe do osobe koja se bavi kyudom. Veličina može biti od 209 do 239 centimetara ovisno o veličini osobe i rasponu zatezanja strijele (dužina od sredina grla do vrha prstiju bočno ispružene ruke).
Zatežna snaga varira od sedam do 35 kilograma, ovisno o vrsti i načinu ispucavanja. Ako se radi ispucavanje strijele na 28 metara nije potreban jači luk od 18 kg. Ako se radi Enteki, duža distanca od 60 i više metara, tada se koriste jači i teži lukovi od 20 kg naviše.

Kako smo prije naglasili, postoje varijacije izrada, tj. materijala koji se koriste za izradu. Uglavnom je to drvo u kombinaciji s laminatima fiberglasa i karbona. Postoji ista varijacija umjetnih materijala s bambusom i čisti bambus. Cijena lukova može biti od 200 eura pa do 15 tisuća eura ovisno o vrsti izrade i majstoru koji izrađuje lukove. Neki majstori  izrađuju samo 12 lukova u godini. Takvi lukovi su jako skupi i samo za ljude koji se znaju brinuti o takvoj opremi kao i koristiti sve potencijale takvog luka.

Luk od čistog bambusa je velika odgovornost i briga. Bambusov luk je osjetljiv na temperaturne promjene, vlagu i nepravilno rukovanje. Mora se paziti na njegov oblik - održavati ga pravovremenim masiranjem da se vrati u oblik koji je standardan za takav tip luka. Kada se ne puca s njim, mora se zatezati da ne bi izgubio svoja svojstva. Ne preporučuje se korištenje luka od čistog bambusa za nekog tko je početnik ili tek par godina prakticira kyudo.
Početnicima je namjenjen luk u izradi drvo fiberglas ili drvo karbon, koji nije zahtjevan i lagan je za održavanje.

Boje luka variraju od zagasito crvene, smeđe, crne i tamno plave. Uglavnom tamne boje. Može se nabaviti luk bilo koje boje, ali se ne preporučuje izaći na polaganje ili izvršavati neku ceremoniju s lukom kričave boje jer to ne dolikuje samom ambijentu i odudara od nekih nepisanih moralnih i etičkih pravila ove vještine.

Tijekom povijesti japanski luk je prolazio kroz dosta transformacija. Od obične grane s oguljenom korom i zategnutom strunom, do modernijeg laminata (12 dijelova drveta i umjetnih materijala).
U starom Japanu su lukovi, zbog nedostatka pravog ljepila, bili spajani kombinacijom smole, ribljeg ulja i svilenih traka, koje su bile raspoređene po cijeloj dužini luka kako bi držale sve dijelove na okupu i omogućavale čvrstinu i snagu luka. Na vrh su se  stavljali i metalni vrhovi tako da je u određenim trenucima luk služio i kao koplje.

Strune  na luku su bile kombinacije svilenog konca zamotane u tkaninu te namočene u neko ulje radi držanja niti na okupu.
U današnje vrijeme strune su od vlakana kevlara (materijal od kojih se izrađuju pancirne košulje) i konoplje.

Yumi

Yugake - je rukavica za streličarstvo koja se koristi za zatezanje strune. Napravljena je od  jelenske kože ili antilopa. Palac je tvrd i nesavitljiv sa drvenim dijelom koji sprečava savijanje palca i lakše zatezanje. Na unutarnjem dijelu, pri početku, je izbočina ili zub na koji se stavlja i zateže struna. Rukavica može biti standardna sa tri, četiri i pet prstiju.

Yugake

Ovisi o jačini luka i vrsti ispucavanja, ako je luk jači (20 kg naviše), koristi se rukavica sa četiri prsta. Za natjecanje Sanjusangendo koristi se mekana kožnata rukavica s pet prstiju koja omogućava držanje uzdi konja i zatezanje strune.
Kroz povijest se nije previše mijenjala. Za ratnike na konjima uglavnom se koristila rukavica s pet prstiju kako bi se moglo koristiti i ostalo oružje (mač, koplje).

Rukavice su uglavnom crne ili smeđe boje i rade se po narudžbi i mjerama svakog korisnika zasebno. Postoje i standardno napravljene rukavice određenih veličina, ali to ne garantira da će osoba moći s njom i raditi. Nikad se ne posuđuje (pravilo o ne korištenju tuđe opreme), jer se tijekom vremena rukavica modelira po ruci osobe koje je koristi. Rukavica ima i podrukavicu izrađenu od platna koja služi za skupljanje znoja kako ne bi ulazio u kožu rukavice što rezultira neugodnim mirisom.

Yugake

Ya – strijele u današnje vrijeme se izrađuju od umjetnih materijala aluminija i karbona. Veličina varira od čovjeka do čovjeka (raspon jedne bočno ispružene ruke od sredine grla do prstiju). Debljina varira od jačine luka. Ako je luk jači i cijev strijele je deblja. Pera su uglavnom od purana ili drugih umjetnih materijala.
Preferiraju se pera ptica grabljivica jer su stvorena za brzi let. Mogu se staviti i pera drugih ptica, ali uglavnom pera grabljivica imaju bolju kvalitetu i izdržljivost.

Strijele

Postoje strijele od bambusa čija cijena zna biti 15 eura po komadu ili više.

Ušice strijela (zadak) je uglavnom od plastike ili rogovlja (jelen).
Špic strijele izgleda kao bradavica ili je stožastog oblika s tupim vrhom.
Postoji i strijela za makiwaru koja je bez pera i ne koristi se za dužu distancu od dva metra. Vrhovi strijela u starom Japanu su varirali zbog namjene, neke su bile nazubljene, oštre, u obliku slova V koja je čak mogla odrubiti šaku. Ako je netko bio pogođen strijelom, kod samog vađenja bi vrh ostao u pogođenoj osobi.

yumikakegomu


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. "Nordic walking – healthy living"
 2. Baci oko na Čačkalicu!
 3. Sretna Nova 2019!
 4. Sretan i blagoslovljen Božić!
 5. Zimski dječji kamp Medosport
 6. Redovno tjelesno vježbanje
 7. #yogazamene niz
 8. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 9. Sportske povrede
 10. Besplatni ljetni programi 2018.