Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Magazin


Karate

piše: Davor Mrzak | prije više od 7 godina

Karate

Tradicionalno poimanje karatea kazuje da se najprije  razvijao kao borilačka vještina s ciljem da se karatista zaštiti, a protivnika usmrti. Taj period karatea karakteriziralo je vježbanje na jedan udarac, jer se težilo jednim udarcem usmrtiti protivnika. Razvojem športa kao fenomena dvadesetog stoljeća, nameće se potreba da karate bude dio športske porodice.

Indijski kraljević Bodhidharma imao je privilegiju da u mladosti uči borilačke vještine. Šireći budizam da bi ojačao sljedbenike, podvrgavao ih je tjelesnom vježbanju, prvenstveno da bi mogli svladavati napore na svom misionarskom putu širenja budizma. Bodhidharma je podučavao svoje sljedbenike očuvanju zdravlja i taj sustav nazvao je ''18 načina lo-hama'', što je izravno utjecalo na razvoj kineskih metoda borenja. Među prvima nastao je kakutejuitsu vještina koju je njegovao običan puk, dok su pripadnici ratničke klase vježbali gikeki. Spajanjem kakutejitse i gikekija nastaje vještina pod nazivom kempo, koji je objedinjavao snagu i brzinu.

Ta vještina se prenijela na otok Okinawu koji je pripadao južnom Japanu. Pod vladarom Hanoshijem  iz dinastije Šo (1429. ujedinio Okinawu) zabranjuje se posjedovanje oružja svima, osim osobama u neposrednoj vladarevoj službi. Od tada se u borilačkim vještinama Okinawe koristi sustav obrane štapom, batinom i golom rukom nazvan tode ili te. Borilačke vještine s Okinawe čine zasebnu grupu koje su se razvile neovisno od samurajskih ratničkih vještina. Duh bushida-moralnog kodeksa  koji je nametao bezrezervnu odanost vladaru, prezir prema smrti, štovanje predaka, zadane riječi te samoubojstvo u slučaju okaljane časti - postao je nacionalni mit koji je odigrao važnu ulogu u stvaranju moćne japanske imperije kao vrhovnog cilja nacionalnog bića.

Svjetska popularnost karatea je posljedica intervencije nepoznatog vojnog liječnika, koji je primijetio da su vojni novaci s Okinawe fizički izuzetno spremni. Shvatio je to kao posljedicu te-vještine. Svoja zapažanja dostavio je ministru vojske, pa je japanska vlada  naredila da od 1902. u školama na Okinawi te postane obvezni dio tjelesnog obrazovanja. Karate je u doba nacionalne euforije u prvim desetljećima 20. stoljeća  pridružen velikoj obitelji bugija - tradicionalnih japanskih borilačkih vještina (mačevanje, gađanje lukom i strijelom, borenje kopljem itd.),  koje su njegovane i u suvremenoj japanskoj vojsci jer su oštrile vojnički duh. Japanski vladari bili su zadivljeni karateom, pa su od karate majstora s Okinawe tražili da ga javno prikazuju. Za to je određen Gicin Funakosi, čovjek ogromnog talenta i sposobnosti.

Karate je izjednačavao s elitnim arhaičnim borilačkim vještinama Japana, prezentirao ga je u obliku prihvatljivom za samurajski  duh i zenovsko shvaćanje života. Bio je veoma obrazovan, znalac kineskih klasika, nadasve je cijenio skromnost i hrabrost. Imao je smjelosti odvojiti se od svojih učitelja te je od tradicionalne vještine načinio športsku disciplinu karatea. U pristupu je više inzistirao na brzini, snazi i borbenom duhu nego na čistoći tehnika. On je bio tvorac modernog karatea. Cijeli svoj život (od 1868. do 1957.)  posvetio popularizaciji i širenju karate vještine.

Kronologija razvoja karatea:
1902.- karate je uveden u školski program na Okinawi
1906.- javno prezentira vještinu po cijeloj Okinawi
1914.- sa grupom gdje su Kenwa Mabuni i Motobu prezentira javno po Okinawi
1916.- u Kyotu, prva prezentacija karatea izvan Okinawe
1921.- u zamku Shuriu pred budućim carem demonstrira karate
1922.- sa grupom karatista sudjeluje na prvom nacionalnom sletu u Tokiju
1930.- daje prvi naziv karate-do (prazna šaka). Braniti se od neprijatelja  praznih ruku bez oružja.

Funakoshi
Funakoshi je u karate  uveo i zvanja-pojaseve. Pojasevi mogu biti učenički i majstorski. Učenički su od 8. do 1. KYU-a (stupnja), a majstorski od 1. do 10. DAN-a.
Učenički pojasevi se označuju i bojama: bijeli, žuti, narančasti, crveni, zeleni, plavi, ljubičasti, smeđi i smeđe-crni.
Majstorski pojasevi su označeni crnom bojom.

Istodobno na Okinawi, učitelji karatea stvaraju vlastite stilove te danas egzistira mnogo stilova karatea, ali najpoznatiji su:

 1. Shotokan - osnovao ga  je Gicin Funakoshi, ima tragove Shuri-te stila i ima velik broj sljedbenika u cijelom svijetu. U doslovnom prijevodu “shoto“ znači lijepo pisati a “kan“ znači kuća. Današnji borci športskog karatea koji konkurira za ulazak u olimpijsku obitelj su svi učenici Shotokan stila.
 2. Wado Ryu - osnovao ga je Funakoshijev učenik Hironori Otsuka, a odlikuje ga puno tehnika i eskivaža, a snaga udarca postiže se trzajem ručnog zgloba.
 3. Shito Ryu - osnovao ga je  Kenwa Mabuni, Funakoshijev suvremenik, koristi pravocrtne i kružne kretnje i ima najviše kata u odnosu na druge stilove. Kod nas najpoznatiji učenik Shito Ryu stila je dvostruka europska prvakinja Mirna Šenjug.
 4. Goju Ryu - osnovao ga je Chojun Miyagi, utemeljen je na kružnim kretnjama Naha-te stila. Sadrži i posebne vježbe za stjecanje tjelesne snage.

Osim navedena 4 stila postoji još i 6 drugih stilova:
Shukokai, Shotokai, Gojikai, Kyokushinkai, Sankukai, Ishin Ryu.

U Hrvatskoj je nakon Shotokan stila  najrazvijeniji Kyokushinkai stil. Osnovao ga je Koreanac Masutatsu Oyama, koji je nakon Funakosijeve smrti na temelju Shotokana i Goju stila razvio novi stil kojem su posebnost bile pravocrtne i kružne kretnje uz slobodan sparing.
Nazvan je “najjačim karateom na svijetu“, a u to još i danas vjeruju njegovi sljedbenici.

Tradicionalno poimanje karatea kazuje da se karate najprije  razvijao kao borilačka vještina s ciljem da se karatista zaštiti, a protivnika usmrti. Taj period karatea karakteriziralo je vježbanje na jedan udarac, jer se težilo jednim udarcem usmrtiti protivnika. Razvojem športa kao fenomena dvadesetog stoljeća, nameće se potreba da karate bude dio športske porodice.
Pedesetih godina 20. stoljeća organiziraju se karate natjecanja u borbama i katama. U japanskom glavnom gradu Tokiu, 14. listopada 1970. formira se World Union of Karate-Do Organizations –WUKO te se prvi put na svjetskoj razini organizira natjecanje. Ujedno se propisuju jedinstveni načini natjecanja i suđenja.
Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća uvedene su izmjene u načinu natjecanja i suđenja: produženo je vrijeme trajanja borbe, povećan je broj bodova tijekom pojedine borbe, uvedene su težinske kategorije. Tako su danas kategorije sljedeće: seniorke -50kg, -55kg, -61kg, -68kg, +68kg, a seniori -60kg, -67kg, -75kg, -84kg i +84kg. Povećana je zaštita natjecatelja, a oprema natjecatelja i sudaca je točno propisana. Priznavanjem Wuko organizacije od strane International Olimpic Comittet-IOC MOK-a 6. lipnja 1985. kao predstavnika karatea otvara se mogućnost da se karate prezentira na Olimpijskim igrama, što će od ovog športa tražiti usklađenost s olimpijskim normama natjecanja i suđenja. To je u velikom dijelu i ispunjeno najnovijim pravilima suđenja.

Osnovna načela karatea

Smisao i svrha učenja i vježbanja karatea jest stjecanje specifičnih motoričkih znanja, natjecanje i uravnotežen psihosomatski razvoj. Napredovati u usvajanju i usavršavanju tehnike karatea može onaj koji poštuje šest osnovnih načela karatea, a to su:

 1. Načelo koncentracije  energije
 2. Načelo prilagođavanja
 3. Načelo homeostaze
 4. Načelo neprekidnog kretanja
 5. Načelo pravog momenta
 6. Načelo etičnosti


Načela karatea nije moguće usvojiti brzo, već je to dugotrajan postupak gdje tijekom vježbanja ona postaju prihvatljiva, razumljiva i primjenjiva u treningu, natjecanju i svakodnevnom životu.

Načelo koncentracije  energije - poučava da karataš mora u trenutku bilo napada ili obrane istovremeno koristiti svu svoju energiju kako bi izveo tehniku maksimalno brzo, odlučno i kontroliranom snagom.
Načelo prilagođavanja - pojašnjava tehničko-taktičko ponašanje natjecatelja u borbi.
Načelo homeostaze - ili psihička i fizička uravnoteženost zahtjeva da određene motoričke radnje u borbi prati i podržava određena psihička sigurnost (samouvjerenost). Ovaj princip, više od drugih ovisi o treningu.
Načelo neprekidnog kretanja - temelji se na zahtjevima borbe. Govori o tome da se natjecatelj tijekom borbe cijelo vrijeme kreće i time omogućuje uspješno organiziranje svog napada, obrane i protunapada.
Načelo pravog momenta - naglašava da je tzv.tajming izuzetno bitan faktor u realizaciji tehnike u karateu, športu za koji su karakteristični izuzetno brzi i eksplozivni pokreti i tehnike boraca.
Načelo etičnosti - govori o ponašanju karataša na borilištu i izvan njega. Karataš poštuje pravila borbe, ne ozljeđuje namjerno protivnika u borbi,  niti znanje stečeno na treningu primjenjuje izvan športske dvorane, osim u samoobrani.

                     

Osnovna pravila karatea

Borilište je oblika kvadrata sa stranicama duljine osam metara. Natjecanja se odvijaju u katama i borbama. Kata je borba sa zamišljenim protivnikom u kojoj je zadatak demonstrirati karate tehniku povezanu u jednu cijelinu koja mora zadovoljiti određenu formu izvođenja.U borbama je obvezno nošenje rukavica i zaštitne opreme, a borba traje 3 minute za seniore i 2 minute  za seniorke, kadete i juniore, osim završnih borbi za odličja gdje seniori rade 4 minute a seniorke, kadeti i junori 3 minute.

Bodovi su sljedeći:

 • iponn (3 boda)
 • wazari (2 boda)
 • yuko (1 bod)

Rezultat borbe je određen kada natjecatelj postigne 8 bodova razlike ili istekom vremena, ili postizanjem većeg broja bodova, ili donošenjem odluke izjašnjavanja sudačkog vijeća, ili ako se dosudi diskvalifikacija. U katama je pobjednik onaj koji dobije 3 ili više bodova od mogućih 5. Ekipni dio natjecanja u borbama sastoji se od 4 člana u ženskoj konkurenciji i 7 članova u muškoj, dok je u katama u obje konkurencije broj članova ekipe  3.
U provedbi natjecanja sudjeluju: vrhovni sudac, kontrolor borilišta, glavni sudac, pomoćni suci, kontrolor rezultata.

Počeci karatea u Hrvatskoj

U Zagrebu je 1957. godine osnovan judo klub «Kata». Kao i u većini europskih klubova, tako se i tamo vježbao karate. Članovi  kluba bili su: Berislav Jandrić, Emin Topić, Žarko Modrić, Nikola Pečko i drugi. Korejski trener Trin Tan Tana prvi je demonstrirao karate vještinu u Hrvatskoj 1960. godine u dvorani Akademskog judo kluba "Mladost" u Zagrebu. Tetsui Murakami je prvi japanski instruktor koji je održao seminar u Hrvatskoj 1964. godine, a njega su slijedili Yoshinao Nanbu (1967.), Tatstuo Mochizuki (1969.), Hanshi Chojiro Tani (1969. i 1970.), Yashuhiro Suzuki (1971.), Satoru Hanai (1972.), Taijji Kasse (1973.) itd.

Krajem 1966. godine osnovan je karate klub "Lika" (od 1974. godine Karate klub "Polet"). Prvi hrvatski karate klubovi su 1967. godine udruženi u Karate odbor Hrvatske. Prvi predsjednik Karate odbora Hrvatske bio je Žarko Modrić. Karate savez Hrvatske osnovan je 1970. godine, a osnivačka skupština održana je u prostoriji Fakulteta za fizičku kulturu (sada Kineziološki fakultet) u Kačićevoj ulici u Zagrebu. Prvi predsjednik Karate saveza Hrvatske bio je Radomir Potrebić. Karate savez Zagreba osnovan je 1972. godine, a prvi predsjednik bio je Emin Topić. Prva prvenstva Hrvatske i Jugoslavije održana su krajem šezdesetih godina u dvorani KUD "Kolo" na Trgu maršala Tita u Zagrebu. Prvo momčadsko natjecanje u Hrvatskoj održano je 1971. godine u Ogulinu. Pojedinačno prvenstvo Hrvatske 1972. godine održano je na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu i ŠD "Trešnjevka". Kasnije su natjecanja održavana u ŠD "Dom športova".

Prvo juniorsko prvenstvo i prvo natjecanje žena u borbama održano je 1972. godine u dvorani Vojnog učilišta u Ilici u Zagrebu. Prvo natjecanje u katama održano je krajem sedamdesetih godina. U Splitu je 1968.godine održano prvo međunarodno natjecanje "Kup Jadrana". U sklopu natjecanja održan je i drugi Europski međunarodni sudački seminar (EKU) na kojemu su za sudačka zvanja položili Berislav Jandrić, Emin Topić i Žarko Modrić. Gost natjecanja bio je predsjednik Europske karate unije (EKU) Jacques Delcourt. Reprezentacija Hrvatske imala je svoj prvi nastup u Zagrebu 1972. godine protiv reprezentacije Austrije. Tijekom sedamdesetih boje Hrvatske i Jugoslavije branili su Jandrić, Jurjević, Mikulek, Vugrinčić, Matić, Donatović, Potrebić, Šafranić, Feitl, Kiseljak, Čelan, Smoljenović, Putnik itd.
U susretu reprezentacija Francuske, europskih i svjetskih prvaka, i Jugoslavije 1972. godine u Beogradu, jedinu pobjedu za Jugoslaviju izborio je Berislav Jandrić u borbi s tadašnjim europskim prvakom Sauvinom. U Zagrebu je 1972. godine održan prvi republički sudački seminar na Fakultetu za fizičku kulturu, a predavači su bili Berislav Jandrić i Radomir Potrebić.
Prvi momčadski prvaci Hrvatske bili su 1973. godine natjecatelji Karate kluba "Tempo". Prvi trenerski seminar održan je na Badiji 1975. godine u organizaciji Fakulteta za fizičku kulturu iz Zagreba. Prvi nosioci dan -ova, crnih pojaseva, u Hrvatskoj su bili Berislav Jandrić i Žarko Modrić, koji su kasnije dodijelili dan-ove ostalim karatistima diljem Hrvatske. 1973. godine na kongresu Sveeuropske karate federacije (All Europe Karate Federation) u Saarbrückenu Berislav Jandrić i Jadranko Jurjević zastupali  su Karate savez Hrvatske i sudjelovali na međunarodnom trenerskom i sudačkom seminaru. Berislav Jandrić sudio je na europskom prvenstvu AEKF-a 1973. godine u Saarbrückenu.

Od sredine sedamdesetih pa do kraja osamdesetih godina nastupili su crni dani za hrvatske karatiste. Dominantnu vlast u hrvatskom karateu imale su osobe koje su radile protiv interesa hrvatskog karatea, hrvatskih natjecatelja, sudaca i klubova. Formiran je i ilegalni savez. Osnivači ilegalnog saveza bili su disciplinski kažnjeni, a neki su se prestali baviti karateom. Početkom domovinskog rata 1991. godine formiran je krizni stožer u sastavu Berislav Jandrić, Branimir Kuleš, Želimir Feitl itd. Prvi predsjednik novoimenovanog Hrvatskog karate saveza bio je Branimir Kuleš, a Berislav Jandrić bio je predsjednik Sudačke komisije. Uslijedila je borba za afirmaciju hrvatskog karatea u svijetu, jačanje hrvatske karate organizacije i izbacivanje iz te organizacije svih koji do 1991. nisu radili u interesu hrvatskog karatea.

Hrvatski karate savez primljen je u Europsku karate uniju 1992. godine u Nizozemskoj (Den Bosch), a u Svjetsku karate uniju (WKU) iste godine u Španjolskoj (Grenada). Na Svjetskom kupu 1995. godine, zbog incidenta kojeg je izazvao Enver Idrizi i njegovi navijači, Hrvatski karate savez suspendiran je na dvije godine. Na Izbornoj skupštini Hrvatskog karate saveza u Osijeku krajem 1995. izabrano je novo vodstvo.

Od osamostaljenja Hrvatske karate je, računajući europska i svjetska prvenstva, najtrofejniji hrvatski šport. Hrvatski karate savez je na kongresu Europske karate federacije, održane u Bremenu 2003. godine, dobio organizaciju Seniorskog europskog prvenstva 2009. godine. U Rijeci je 2004. godine održano Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvo.
Na kongresu Europske karate federacije (EKF), održane na Tenerifima 2005. godine, Stjepan Čelan izabran je za člana Izvršnog odbora (EKF Directing Committee - Executive Board).
2009. godine na Kongresu  EKF-a ( Zagreb) stiglo je još veće priznanje za predsjednika Hrvatskog karate saveza te je Stjepan Čelan izabran za Podpredsjednika Europske karate federacije.

 


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. "Nordic walking – healthy living"
 2. Baci oko na Čačkalicu!
 3. Sretna Nova 2019!
 4. Sretan i blagoslovljen Božić!
 5. Zimski dječji kamp Medosport
 6. Redovno tjelesno vježbanje
 7. #yogazamene niz
 8. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 9. Sportske povrede
 10. Besplatni ljetni programi 2018.