Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Australski nogomet

Što je to?

Pravila igre
Australski nogomet (popularno zvani footy, odnosno, aussie rules) vrsta je nogometa u kojoj sudjeluju dvije ekipe od po 18 igrača i 4 zamjene. Igra se na ovalnom terenu dimenzija 135m-180m dužine, do 110m-150m širine.
Utakmica se sastoji od 4 četvrtine po 20 minuta čiste igre. Svaki izlazak lopte izvan granica terena rezultira zaustavljanjem vremena. Gol se postiže udarcem lopte nogom kroz srednje vratnice gola i donosi ekipi 6 bodova. Udarac unutar vanjskih vratnica donosi ekipi 1 bod, kao i udarac u bilo koju vratnicu.
Igra počinje podbacivanjem lopte na sredini terena, a lopta se po terenu može prenositi i rukom i nogom, u bilo kojem smjeru. Svakih 15 metara, igrač mora loptu potvrditi (odbiti loptu od poda, slično košarci). Dodavanje rukom izvodi se tako da igrač šakom izbija loptu postavljenu u drugoj ruci, bacanje je strogo zabranjeno. Dodavanje nogom najbitniji je dio igre jer u slučaju uspješnog hvatanja lopte (eng., mark), igrač ima pravo na slobodan udarac. Pritom lopta ne smije pasti na pod, niti je itko od igrača smije dotaknuti.
Protivnički igrač zaustavlja se rušenjem na pod (eng., tackle). Igrač se ne smije hvatati (ili udarati) iznad ramena i ispod pojasa. U protivnom se sudi prekršaj i sudac dodjeljuje loptu igraču na kojem je napravljen prekršaj. Strogo je zabranjeno guranje protivničkog igrača rukom u leđa, te namjerno podmetanje noge.

Povijest australskog nogometa
Iako postoje zapisi da su se utakmice u gradovima igrale već od 1841., porijeklo igre je i danas tema mnogih rasprava. Ono što je sigurno jest da je prva organizirana utakmica odigrana u Melbourneu 1858. godine, a prva službena pravila napisana su 1859. godine. U početku, australski nogomet igrao se samo u saveznoj državi Viktoriji i liga se zvala VFL (Victorian football league). Tokom godina sport se proširio po cijeloj Australiji i 1989. konačno je formirana AFL (Australian football league). Trenutno se u AFL-u natječe 16 najboljih australskih klubova. Tokom sezone, klubovi se natječu unutar lige te najboljih 8 ulaze u doigravanje (playoff) za najveći događaj u AFL-u, Grand Final.
U svijetu, sport je najpopularniji u Oceaniji, a igra se i u Južnoafričkoj Republici, Sjevernoj Americi, Aziji i Europi. Najveće reprezentativno natjecanje je International Cup koji se igra svake 3 godine u Melbourneu.
U Europi, australski nogomet se počeo igrati u 1990-ima, a prve lige (i danas najjače) razvile su se u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva, Danskoj i Irskoj. U početku se, zbog nedostatka adekvatnih terena, igralo s 9 igrača u ekipi, na nogometnom terenu. Danas, osnivanjem EAFE (European Australian Football Association) igra se prema izvornim pravilima, na ovalnom terenu. Najveće natjecanje u Europi jest European Championship i EU Cup. European Championship debitira 2010. godine u Kopenhagenu i Malmou i održava se svake 3 godine. EU Cup je kup-natjecanje koje se održava svake godine i igra se po prilagođenim europskim pravilima (9 igrača u ekipi). 2009. godine Hrvatska je imala čast biti domaćin EU Cupa u gradu Samoboru.

Australski nogomet u Hrvatskoj
2005.
Prvi klub osnovan je u studenom 2005. na inicijativu Roberta Gojevića i Kolje Koračaka. Klub se zvao Zagreb Giants.
2006.
Dolaskom više igrača, klub 2006. Mijenja ime u Zagreb Hawks (http://zagrebhawks.blogspot.com/) zbog sklopljenog saveza sa današnjim bratskim klubom Hawthorn Hawks (AFL). Dana 10. lipnja 2006. godine klub je na međunarodnom turniru u Beču imao svoj prvi službeni nastup natječući se u Tri-nations ligi s Austrijom i Češkom Republikom. Tokom 2006. i 2007. Zagreb Hawks osvojili su Tri-nations ligu igrajući turnire u Zagrebu, Pragu i Beču.
2007.
Osnovana je Hrvatska reprezentacija koja na ima svoj prvi nastup na CEAFL-kupu gdje u finalu gubi od reprezentacije Finske.
2008.
Godine 2008. formira se drugi klub, Kaptol Saints koji osvajaju Hrvatsku ligu. Hrvatska reprezentacija (Croatian Knightsi) osvaja srebro na Eu cupu u Pragu. U skupini su pobjedili reprezentaciju Austrije i Francuske. U četvrt finalu reprezentaciju Škotske, u polufinalu Njemačku te su izgubili u finalu od reprezentacije Engleske. U najbolji tim turnira su izabrani Tomislav Tonšetić i Renato Babić.
2009.
Godine 2009., Hrvatska je bila domaćin EU Cupa, koji se održao u Samoboru. Hrvatska reprezentacija (Croatian Knights) osvojila je brončanu medalju. U polufinalu su izgubili jedinu utakmicu na turniru, protiv Nizozemske, a zatim pobijedili Španjolsku u utakmici za treće mjesto. U idealnoj momčadi opet su se našla naša dva igrača, Tomislav Cvetko i Josip Kravar (koji je izabran i za MVP turnira). Kaptol Saintsi su se preimenovali u Agram Power po uzoru na Port Adelaide Power (AFL). Agram Power osvaja Hrvatsku ligu.
2010.
Početkom 2010. osnovan je i treći klub, Velika Gorica Bombers po uzoru na klub Essendon Bombers (AFL) http://vgbombers.blog.com/. Ove godine prvi put hrvatska liga kreće sa tri kluba, te je osnovan i Hrvatski savez australskog nogometa http://footycroatia.com/.
Hrvatska reprezentacije je nastupila na Europskom prvenstvu u Kopenhagenu i Malmou gdje je osvojila peto mjesto. U skupini su pobijedili reprezentaciju Njemačke te izgubili od Irske i Švedske. Nakon skupine reprezentativci su izborili peto mjesto pobijedivši reprezentaciju Islanda. U igrače turnira su izabrani Tomislav Cvetko i Josip Kravar. Iste godine Hrvatska reprezentacije je na Euro Cup-u u Milanu osvojila zlato pobijedivši pritom reprezentaciju Austrije, Walesa, Irske te u finalu reprezentaciju Nizozemske sa golom u zadnjim sekundama. Josip Josipović je proglašen najboljim igračem finala, a u igrače turnira su izabrani Tomislav Cvetko, Josip Kravar i Matija Basic. Agram Power osvaja Hrvatsku ligu. Prvi put odigran Hrvatski kup. Agram Power je prvi pobjednik kupa.
2011.
Osniva se i četvrti klub Zapruđe Giants http://footyzaprudje.blogspot.com/ (po uzoru na W.Sydney Giantse) koji se priključuju nastupom na Hrvatskom kupu. Hrvatska reprezentacija nastupa na Europskom kupu u Belfastu gdje je osvojila srebrenu medalju izgubivši u finalu od reprezentacije Irske. U igrače turnira su izabrani Tomislav Cvetko i Fran Tonković. S ovim rezultatom Hrvatska reprezentacija je napravila najveći niz medalja u povijesti ovog sporta u Europi. Za reprezentaciju Europe do 21 godine (zvani European Legion) nastupaju dva hrvatska reprezentativca: Luka Čudina i Adam Lončar. Velika Gorica Bombersi osvajaju Hrvatsku ligu.
2012.
Zapruđe Giantsi osvajaju Hrvatsku ligu i Hrvatski kup (prvi nastup u lizi i drugi u kupu). Hrvatska reprezentacija na Euro Cupu u Edinburgu je kao nositelj pobijedila u skupini reprezentaciju Austrije, Francuske i Švedske te ispala u četvrt finalu od reprezentacije Danske. U igrače turnira je izabran Tomislav Cvetko. Za reprezentaciju Europe do 21 godine (zvani European Legion) i iznad 23 godine (zvani European Titans) nastupaju 4 Hrvatska reprezentativca: Zvonimir Murković, Josip Kravar, Tomislav Cvetko i Fran Tonković. U studenom 2012 odigrana je Europe All star utakmica u kojem je tim "Islands" igrao protiv tima "Continent". "Otočani" su odnijeli pobjedu, a za "Kontinent" su odigrala tri hrvatska reprezentativca: Zvonimir Murković, Josip Kravar i Tomislav Cvetko.

Savez australskog nogometa Hrvatske organizira HLAN (Hrvatsku ligu australskog nogometa) u kojoj sudjeluju:
Zagreb Hawksi, Velika Gorica Bombersi, Zapruđe Giantsi te Styrian Downuder dogs (klub iz Austrije).

Izvor: Savez australskog nogometa Hrvatske

Australski nogomet
Postani Premium


Ukupno rekreacijskih centara: 5
Ukupno lokacija: 5

Ova disciplina je zastupljena
u ukupno 3 grada


+ Pogledaj kompletnu listu sportova

Move Week 2015 / NowWeMove

Rekreacija.hr ključni Move agent 2015.
 1. „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

  „Roses Open“ – mjesto gdje se okupljaju svi zaljubljenici u odbojku na pijesku

 2. Roses Open 2016.

  Roses Open 2016.

 1. Tema broja:

  Kettlebell

 2. Stručni članak:

  Trening s girjama

 3. Što vam je potrebno:

  Oprema za trening

 4. Gdje vježbati:

  Kettlebell Klub Sparta

Video

 1. Step by Step - Kršić Patricija - New York, New York
 2. Megablast - Ferjančić Lana, Sarić Laura - Hej, smetaš mi
 3. Step by Step - Ritam Džungle
 4. Megablast - Bilać Klara - Tražim sreću
 5. Step by Step - Vurušić Helena, Pišonić Dorja - Kaput

Rekreacija.hr Vijesti

 1. Svjetski dan Tai chi chuana i chi kunga
 2. Novosti iz Medosporta
 3. #yogazamene niz
 4. "Nordic walking – healthy living"
 5. Baci oko na Čačkalicu!
 6. Sretna Nova 2019!
 7. Sretan i blagoslovljen Božić!
 8. Zimski dječji kamp Medosport
 9. Za sve koji vole ples, glazbu i dobar ritam
 10. Sportske povrede